TIEDOTTEET

FutureForum 2017: ”Disruptiota ei voi estää, sitä pitää hyödyntää”

16.5.2017

Teollisuuden neljäs vallankumous mullistaa kaikki toimialat, joten yritysten kokoon katsomatta pitää tietää, mitä ne tekevät vuonna 2025 tai 2030, tulevaisuuskysymyksiin erikoistunut konsultti Olivia Price-Walker sanoo.
Lue tiedote >>

 

FutureForum 2017: Älyteknologia on osa kaikenkokoisten yritysten tulevaisuutta

24.4.2017

Tulevaisuuden teollisuudessa arkea ovat automatisoidut tuotantoympäristöt ja tiivis yhteistoiminta ihmisen ja koneiden välillä. Reaaliaikaisen tiedon ja tekoälyn hyödyntäminen ovat perusasioita. Teollisuuden neljäs vallankumous on suuri muutos, joka on tehtävä aktiivisesti ja pian.
Lue tiedote >>

 

Teollisuuden tulevaisuus: Harppaus teknologian hyödyntämiseen on tehtävä pian

21.4.2017

”Uudet teknologiat tarjoavat myös pienille ja keskisuurille teollisuusyrityksille jatkuvan kasvun lähteen, jos niitä vain osataan hyödyntää. Esimerkiksi teollinen internet, big datan hyödyntäminen ja robotisaatio ovat valtavia mahdollisuuksia”, toteaa LUT:n professori Timo Kärri.
Lue tiedote >>

 

Älyteknologia on jo käynnistänyt teollisuuden neljännen vallankumouksen 

30.3.2017

”Teollisuuden neljäs vallankumous on jo alkanut. Jo tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yli 80 miljardia laitetta on yhteydessä toisiin laitteisiin älyteknologian avulla. Kehitys voi olla nopeaakin. Jo tällä vuosikymmenellä tulemme näkemään suuria teknologian mahdollistamia muutoksia teollisuudessa, vaikka olemme vasta alussa”.
Lue tiedote >>

 .
FutureForum 2017: Teknologian kehitys on teollisuuden muutoksen moottori

22.2.2017
”Ne yritykset, jotka menestyvät tulevaisuudessa, ottavat uudet teknologiat haltuun. Mutta kuinka se tapahtuu parhaalla mahdollisella tavalla?

Lue tiedote >>

 

Tulevaisuuden teollisuuden ytimessä uuden sukupolven kumppanuus ja ketterät ratkaisut

9.2.2017
”Tulevaisuuden trendien arviointi on olennainen osa yritystoimintaa. Se suuntaa muun muassa yritysten tutkimus- ja kehitystoimintaa”, toteaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Timo Kärri.

Lue koko teksti >>

 

FutureForumista näkemyksiä ja tietoa tulevaisuuden tekemiseen

7.2.2017
FutureForum on teollisuuden ja teknologian alan tulevaisuutta visioiva bisnestapahtuma, jossa kuullaan kotimaisia ja kansainvälisiä tulevaisuuden visionäärejä ja tekijöitä.

Lue koko teksti >>

Median palvelut

Akkreditoituminen

Akkreditoituminen on tehtävä ennakkoon täällä >>

Aineistot

Alla olevat FutureForumin logot, bannerit, tekstit ja tiedotteet ovat vapaasti käytettävissä tapahtumasta kerrottaessa. Lisämateriaalia voi tiedustella markkinointipäällikkö Taina Hiekkataipaleelta (p. 040-550 5950).

Tiedotteet

Tapahtuman tiedotteet löydät täältä »

Blogit

Tutustu myös ajankohtaisiin blogeihin >>

Yhteystiedot

Lisätietoja tapahtumasta

Juha Nyholm
tuoteryhmäpäällikkö

Expomark Oy
p. 050 585 4727
juha.nyholm@expomark.fi

Median palvelut

Taina Hiekkataipale
markkinointipäällikkö

Expomark Oy
p. 040 550 5950
taina.hiekkataipale@expomark.fi
.

TIEDOTTEET

FutureForum 2017: Teknologian kehitys on teollisuuden muutoksen moottori

22.2.2017

Timo Kärri

”Ne yritykset, jotka menestyvät tulevaisuudessa, ottavat uudet teknologiat haltuun. Mutta kuinka se tapahtuu parhaalla mahdollisella tavalla? Siihen tarvitaan paljon päätöksiä ja tekoja, jotka muuttavat toimintaa”, sanoo FutureForum-teollisuuden bisnestapahtuman puhuja, LUT:n professori Timo Kärri.

Tulevaisuuden teollisuus on erilaista kuin tämänhetkinen. Teollinen internet mahdollistaa reaaliaikaisen tiedon automaattisen hyödyntämisen johtamisessa eri tasoilla. Robotiikka ja automaatio mylläävät tuotannon uuteen järjestykseen. Yritysten ekosysteemit tuovat yhteen parhaat resurssit ja innovaatiot tehokkaasti ja tavoitteellisesti.

”Teknologian kehityksen tuoma muutos tulee koskemaan yritysten koko toimintaa, aina johtamisesta käytännön työhön. Se vaikuttaa organisointiin, osaamistarpeisiin, verkostoihin ja liiketoimintaan, muutamia mainitakseni. ”, sanoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Timo Kärri. Hän on yksi FutureForumin 30 puhujasta. FutureForum, uusi teollisuuden bisnestapahtuma Lappeenrannassa 16.–17.5., pureutuu teollisuuden ja teknologian tulevaisuuteen eri alojen asiantuntijoiden ja päättäjien voimin.

Kärrin mukaan Suomessa teollisuuden kehittämisen lähtökohdat ovat hyvät. Teknologiat ovat pitkälti jo olemassa, osin käytössäkin. Silti aikaa ei ole tuhlattavaksi. Muutos on tehtävä aktiivisella työllä ja vahvalla parhaaseen tietoon perustuvalla näkemyksellä.

”Ei riitä, että vain suuret yritykset lähtevät mukaan muutokseen. Heidän kumppaniyritystensä on oltava kehityksessä mukana. Mitä nopeammin, sitä parempi”, Kärri toteaa.

.

Kehittämisen ekosysteemi teollisen nousun tekijänä

Metsäteollisuudessa tiedetään jo paljon muutoksesta ja sen merkityksestä. Teollinen murros on koetellut sitä voimakkaasti ja ensimmäisten alojen joukossa. Uuden suunnan löytämisen taustalla on innovaatioita, uusia aluevaltauksia, toimintatapojen kehittämistä ja digitalisaation hyödyntämistä. Se on tarkoittanut myös perinteisen toiminnan alasajoa ja rajua tehostamista.

Jyrki Ovaska

”Yritysten tuloskunto on parantunut ja taseet vahvistuneet. UPM:ssä näemme tulevaisuudessa paljon mahdollisuuksia”, UPM:n teknologiajohtaja Jyrki Ovaska sanoo. Hän puhuu FutureForumissa metsäteollisuuden digitalisaatiosta ja mm. big datan hyödyntämisestä laadun seurannassa ja kunnossapidossa.

Tutkimus ja kehittäminen ovat osa nykypäivän metsäteollisuuden arkea. Uutta luodaan aktiivisesti yhteistyössä tutkimuslaitosten ja kumppaniyritysten kanssa. UPM on löytänyt ketteriä ja innovatiivisia kumppaneita muun muassa startup-yrityksistä.

”Aktiiviset korkean osaamisen startupit ja tutkimustahot muodostavat Suomessa poikkeuksellisen ekosysteemin. Täällä on hyvä vahvuus lähteä kehittämään millaista tahansa uutta teollista nousua”, Ovaska arvioi.

 

FutureForum teknologian tulevaisuuden äärellä

Teollisuuden ja teknologian alan tulevaisuutta visioivan FutureForumin kansainvälinen puhuja Olivia Walker on megatrendien ja innovaatioiden asiantuntija Frost & Sullivan -yrityskonsulteissa, asiakkainaan mm. Toyota, IBM ja Bosch. Hän on yksi FutureForumin pääpuhujista.

Muina esiintyjinä nähdään teknologia- ja bisnesmaailman osaajia ja visionäärejä, kuten tulevaisuudentutkija Risto Linturi, professori ja sijoittaja Anssi Vanjoki ja kasvuyrittäjä Nelli Lähteenmäki. Suomalaisten yritysten toimitus-, myynti- ja teknologiajohtajia ovat paikalla muun muassa Jari Collin Sonerasta, Kimmo Saarela Trelabista, Mikko Härkönen Valmetista ja Juha Kautto Outotecista.

Tapahtuman teemoina ovat muun muassa IoT ja big data teollisuudessa, kiertotalous, teknologian vienti, tulevaisuuden teknologia sekä tulevaisuuden megatrendit. Tapahtumassa on kohtaamisia varten kumppanialue ja Brella-verkostoitumisalue, joiden tapaamisia voi sopia etukäteen.
Lisätietoja:

Markkinointipäällikkö
Taina Hiekkataipale
p. 040-550 5950
taina.hiekkataipale@expomark.fi

Professori
Timo Kärri
p. 050-3223 320
timo.karri@lut.fi

Katso FTRForum 2017 -tapahtuma »
Tutustu ohjelmaan »
Tutustu puhujiin »

FutureForum 16.–17.5. on teollisuuden ja teknologian alan tulevaisuutta visioiva bisnestapahtuma. Se tarjoaa asiantuntijoille ja päättäjille uusinta tietoa, näkökulmia sekä tilaisuuden keskustella ja verkostoitua. Kaksipäiväinen FutureForum järjestetään toukokuussa ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa.


 

Tulevaisuuden teollisuuden ytimessä uuden sukupolven kumppanuus ja ketterät ratkaisut

09.02.2017

”Tulevaisuuden trendien arviointi on olennainen osa yritystoimintaa. Se suuntaa muun muassa yritysten tutkimus- ja kehitystoimintaa”, toteaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Timo Kärri.

Suomalaista teollisuutta ovat viimeisen vuosikymmenen aikana leimanneet rajut vaihtelut. On nähty rahoitus- ja kannattavuuskriisejä. Paljon uutta teknologiaa on tuotu käyttöön.

”Kehitys tulee olemaan poukkoilevaa jatkossakin, mutta esimerkiksi IoT ja big data auttavat sen arvioimisessa merkittävästi”, toteaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Timo Kärri. Hän on yksi bisnestapahtuma FutureForumin puhujista. 16.–17.5. pidettävä tapahtuma pureutuu teollisuuden ja teknologian tulevaisuuteen suomalaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden ja päättäjien voimin.

Teollisen internetin teknologia on muutoksen aiheuttaja ja ratkaisu. Se on nyt tasolla, jolla tieto sensoreiden ja pilvipalveluiden välillä liikkuu sujuvasti. IoT mahdollistaa tiedon automaattisen hyödyntämisen päätöksenteossa ja johtamisessa. Robotiikka ja tuotantoautomaatio kehittyvät nopeasti. Miehittämättömät tehtaat ovat totta tulevaisuudessa.

”Suuri kysymys kuuluu: kuinka teknologian mahdollisuudet hyödynnetään tulevaisuudessa parhaimmalla tavalla. Teknologian kehityksen tuoma muutos tulee koskemaan koko toimintaa, aina johtamisesta käytännön työhön. Se vaikuttaa organisointiin, osaamistarpeisiin, verkostoihin ja liiketoimintaan, muutamia mainitakseni. Muutos on tekoja, odottelemalla pudotaan kelkasta”, Kärri sanoo.

Metsäteollisuus kasvaa kehittämällä

Jyrki Ovaska

Metsäteollisuus kohtasi teollisuuden murroksen voimakkaana ja ensimmäisten  joukossa. Koko alan mullistava muutos on parhaillaan käynnissä. UPM:n teknologiajohtaja Jyrki Ovaskan mukaan taustalla on perinteisen paperitoimialan disruption lisäksi uusia biopohjaisia innovaatioita, toimintaprosessien kehittämistä ja digitalisaation hyödyntämistä koko arvoketjussa metsästä asiakaspintaan asti. Osa perinteisestä toiminnasta on ajettu alas, toimintoja on tehostettu.

”Jokin aika sitten metsäteollisuuteen liitettiin vielä auringonlaskun alan leima. Nyt kuljetaan vahvasti kohti uutta kirkasta aamua. Yritysten tuloskunto on parantunut ja taseet vahvistuneet. UPM:ssä näemme tulevaisuudessa paljon mahdollisuuksia”, Ovaska sanoo.

Tutkimus ja kehittäminen ovat tiivis osa metsäteollisuuden arkea nyt ja tulevaisuudessa. UPM luo uutta aktiivisesti yhteistyössä tutkimuslaitosten ja kumppaniyritysten kanssa. Se on löytänyt ketteriä ja innovatiivisia yhteistyön muotoja muun muassa startup-maailmasta.

”Muutos on jatkuvaa. Tutkimme paraikaa esimerkiksi biokemikaaleja ja biokomposiitteja tulevaa ajatellen. UPM:n kuudesta liiketoiminta-alueesta Euroopan ja Pohjois-Amerikan paperiala on ainoa laskeva. Kannattavuuden säilyminen on välttämätöntä. Muutoksen näkökulmasta firman kassavirran säilyminen hyvänä on erinomaisen tärkeää”, Ovaska toteaa.

Suomen teknologisen kehittämisen mahdollisuudet saa kiitosta Ovaskalta, joskin hän toivoo niin yritysten kuin päättäjien tekevän sen suhteen viisaita päätöksiä tulevaa ajatellen.

”Aktiiviset korkean osaamisen startupit ja tutkimustahot muodostavat poikkeuksellisen ekosysteemin. Täällä on hyvä vahvuus kehittää millaista tahansa uutta teollista nousua”, Ovaska toteaa.

Kevyempiä, räätälöidympiä ja ketterämpiä ratkaisuja

Perinteiset transaktionaaliset järjestelmät ovat jäykkiä ja kalliita. Yhä useammin uutta luodaan verkostoissa, yhteistyössä useiden tahojen kanssa hakien keveämpiä ja räätälöityjä täsmäsovellutuksia.. Datan monipuolinen yhdisteleminen ja optimointi edistävät tehokkuutta, laatua, toimien osumatarkkuutta ja ennustettavuutta. Digitaalisuus mahdollistaa aiempaa nopeammat muutokset isossakin organisaatiossa. Asiakkaiden tarpeisiin on mahdollista vastata ketterästi.

”Pyrimme esimerkiksi kehittämään tiettyyn tarkoitukseen räätälöityjä kevyempiä it-avusteisia ratkaisuja. Ne ovat kustannuksiltaan edullisempia ja toteutukseltaan nopeampia kuin edellisen sukupolven ratkaisut. Viime vuosina UPM:n kumppaniverkostoon on tullut monia kasvufirmoja, joiden kanssa emme ole aiemmin toimineet”, Ovaska kertoo.

Hän puhuu toukokuussa FutureForumissa digitalisaatiosta metsäteollisuudessa, muun muassa UPM:n viimeaikaisista ketteristä kokeiluista metsäkaupan, kunnossapidon ja tuotannon alueilla.

Todelliset win-win-kumppanuudet ovat vielä harvassa

Timo Kärri näkee useiden eri toimijoiden osaamista ja resursseja hyödyntävän verkostoyhteistyön tulevaisuuden teollisuuden tärkeänä kasvutekijänä. Se on uuden sukupolven kumppanuutta, jossa tavoitteena on eri osapuolten yhdessä aikaansaama hyöty ja joka käyttää parasta saatavissa olevaa tietoa.

Esimerkkinä huhtikuussa voimaan tuleva Wärtsilän ja Carnivalin 12-vuotinen strateginen kumppanuussopimus jatkuvasta moottoreiden seuranta- ja ylläpitotyöstä, joka suunnitellaan yhteistyössä ja toteutetaan reaaliaikaiseen valvontaan ja digitaaliseen tietovirtaan perustuen.

”Uudenlainen verkostoituminen korostaa yhteisen hyödyn laajan skaalan mittaamista ja jakamista sen sijaan, että jokainen toimija pyrkisi maksimoimaan oman etunsa. Tulevaisuudessa voittoja tehdään aidoilla win-win -sopimuksilla. Verkostoitumisen uudesta ajasta on jo merkkejä, mutta niitä on nähty käytännössä vain vähän. Suomessa suuryritykset näyttävät tässä kehityksessä mallia”, Kärri sanoo.

Uuden sukupolven kumppanuuden kehittyminen edellyttää muutosta organisaatioissa, niiden toimintatavoissa ja kulttuureissa. Sen hyödyntämiseksi tarvitaan menetelmiä ja malleja, jotka tekevät saavutettavan arvon näkyväksi kaikille osapuolille.

”Olennaista ovat myös kieli ja käsitteistö. On voitava puhua yhteisillä käsitteillä ja ymmärryksellä, jotta arvonluontia voidaan johtaa yhteisvoimin haluttuun suuntaan”, Kärri sanoo.

Luottamus on verkostoitumisen edellytys. Sen taustalla on aina pelisäännöt, jotka kaikki osapuolet allekirjoittavat ja toteuttavat. Paikoin muutosta tarvitaan aina lainsäädännöstä, sopimusrakenteista ja tietoturvan varmistamisesta lähtien. Silti tulevaisuuden menestyksen tekemisessä palataan perusasioiden äärelle.

”Ihmiset luovat luottamuksen, yhteistyön ja innovaatiot. Jos luottamusta ei ole ihmisten välillä, sitä ei ole myöskään organisaatioiden välillä”, Timo Kärri toteaa.

Lue myös ”FutureForumista näkemyksiä ja tietoa tulevaisuuden tekemiseen” >>

Tutustu FutureForumin ohjelmaan >>

Osta lippusi FutureForumiin >>


Future Forumista näkemyksiä ja tietoa tulevaisuuden tekemiseen

07.02.2017

FutureForum on teollisuuden ja teknologian alan tulevaisuutta visioiva bisnestapahtuma, jossa kuullaan kotimaisia ja kansainvälisiä tulevaisuuden visionäärejä ja tekijöitä. Yksi pääpuhujista on megatrendien ja innovaatioiden asiantuntija Olivia Walker. Hän toimii Frost & Sullivan -yrityskonsulttina, asiakkainaan mm. Toyota, IBM ja Bosch.

Kaksipäiväinen FutureForum järjestetään 16.–17.5. ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa. Tapahtuman teemoina ovat muun muassa IoT ja Big Data teollisuudessa, kiertotalous, digitalisaatio metsäteollisuudessa, teknologian vienti, tulevaisuuden teknologia sekä tulevaisuuden megatrendit.

”Tulevaisuus on haaste, jonka ratkaisuja rakennetaan yrityksissä koko ajan. FutureForum tarjoaa ideoita tulevaisuuden tekemiseen. Se on teknologia- ja bisnesmaailman asiantuntijoiden ja päättäjien tilaisuus saada uusinta tietoa, näkökulmia sekä vaihtaa ajatuksia ja verkostoitua”, kertoo toimitusjohtajan Tomi Niemi tapahtumajärjestäjä Expomarkista.

Esiintyjinä nähdään muun muassa tulevaisuudentutkija Risto Linturi, professori ja sijoittaja Anssi Vanjoki, kasvuyrittäjä Nelli Lähteenmäki ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Timo Kärri. Suomalaisten yritysten toimitus-, myynti- ja teknologiajohtajista ovat paikalla muun muassa Jyrki Ovaska UPM:sta, Jari Collin Sonerasta, Kimmo Saarela Trelabista, Mikko Härkönen Valmetista ja Juha Kautto Outotecista.

Olivia Walker
Risto Linturi
Anssi Vanjoki
Nelli Lähteenmäki

Tutustu FutureForumin ohjelmaan >> 

Osta liput FTRForum-tapahtumaan >>

 

 


Älyteknologia on jo käynnistänyt teollisuuden neljännen vallankumouksen

30.3.2017

”Teollisuuden neljäs vallankumous on jo alkanut. Jo tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yli 80 miljardia laitetta on yhteydessä toisiin laitteisiin älyteknologian avulla. Kehitys voi olla nopeaakin. Jo tällä vuosikymmenellä tulemme näkemään suuria teknologian mahdollistamia muutoksia teollisuudessa, vaikka olemme vasta alussa”.

Olivia Walker

FutureForumin kansainvälinen puhuja Olivia Walker uskoo, että teollisuuden neljäs vallankumous tulee mullistamaan tuotantoa ja työtä sekä mahdollistamaan uudenlaista tehokkuutta ja kestävyyttä teollisuudessa.

”Teollisuuden neljäs vallankumous perustuu älyteknologian megatrendiin. Big data, tekoäly ja muut mullistavat teknologiat yhdistävät virtuaalisen ja fyysisen tuotannon”, Walker kertoo.

Olivia Walker on megatrendien ja innovaatioiden asiantuntija Frost & Sullivan -yrityskonsulteissa. Hänen asiakkaitaan ovat mm. Toyota, IBM ja Bosch. Teollisuuden ja teknologian uudessa tapahtumassa, FutureForumissa, kuullaan Walkerin tulevaa luotaava esitys tiistaina 16. toukokuuta.

.

Kollegana robotti, kommunikointia rajapinnalla

Megatrendit ovat globaaleja muutosta aikaansaavia voimia, joilla on laajat vaikutukset monilla eri tasoilla aina taloudesta kulttuuriin, yhteiskuntiin ja yksilöihin. Kehityksen suunnasta, teknologian hyödyntämisen mahdollisuuksista ja lukuisista niihin vaikuttavista asioista tiedetään paljon.

Älyteknologia on esimerkki laajasti vaikuttavasta megatrendistä. Se edistää tehokkuutta ja kestävää kehitystä lähes alalla kuin alalla erilaisina sovelluksina. Taustalla ovat muun muassa teollisen internetin (IoT) ja koneidenvälisen viestinnän (M2M) kehitys.

”Teollisuuden neljännessä vallankumouksessa tulemme todistamaan kuinka lopulta työskentelemme ja toimimme sujuvasti robottien kanssa. Tieto liikkuu ihmisen ja koneen yhdistävän rajapinnan ja antureiden avulla”, Walker toteaa.

Teollisuudelle neljäs vallankumous tuo lisää joustavuutta ja tehokkuutta. Se on merkittävä tekijä kestävän kehityksen edistämisessä.

.

Yrityksistä megakaupunkien kumppaneita

Älyteknologia ei muuta vain teollisuutta. Se vaikuttaa niin yksilöiden kuin yhteiskuntien toimintaan.

”Älykäs teknologia tulee osaksi kaupunkeja. Yhdistettynä keinoihin vähentää energiankulutusta ja kehittää tehokkuutta se koskettaa tulevaisuudessa kaikkia elämänalueita”, Walker sanoo.

Kun älyteknologia-trendin rinnalla tarkastellaan muita megatrendejä, saadaan aavistus tulevaisuuden maailmasta. Erityisesti muutos näkyy suurissa kaupungeissa.

”Kaupungistuminen ja yhteyksien paraneminen ovat megatrendejä, jotka vaikuttavat esimerkiksi henkilö- ja rahtiliikenteeseen sekä liikenteen järjestämisen malleihin. Ne tulevat muuttamaan myös liikkumisen ja tavaroiden liikuttamisen liiketoimintamalleja”.

Suurimmista kaupungeista tulee Walkerin arvion mukaan nykyistä merkittävämpiä taloudellisia keskuksia, megakaupunkeja. Vuoteen 2020 mennessä jo 70 prosenttia maailman asukkaista asuu kaupungeissa. Seuraavan vuosikymmenen aikana maailman taloudellisesta aktiivisuudesta 66 prosenttia keskittyy kaupunkeihin. Teknologisista ja tieteellisistä innovaatioista noin 85 prosenttia tehdään kaupungeissa.

Walker uskoo, että tulevaisuudessa käsitys markkinasta muuttuu. Yhä useammin markkina-alue onkin megakaupunki maan sijaan. Kumppanuus on avainsana liiketoiminnan kehittämisessä yhdessä kaupunkien kanssa. Luvassa on uudenlaisia mahdollisuuksia liiketoiminnalle ja sijoituksille.

”Yritykset, jotka kykenevät olemaan kasvavien kaupunkien kumppaneita, tarjoamaan niille ratkaisuja ja palvelemaan kaupunkeja asiakkainaan, pärjäävät megakaupunkien markkinoilla”, Walker sanoo.

.

Megatrendien analyysi on kehittämisen perusta

”Yritysten toiminnassa megatrendit voivat heilauttaa liikevaihtoja, kuluja tai kannattavuuksia merkittävästi. Ne vaikuttavat myös esimerkiksi lyhyemmän aikavälin trendeihin, verkostoitumisen mahdollisuuksiin ja luonnonvarojen saatavuuteen”.

Megatrendien analyysiä tarvitaan yritysten tulevaisuuden strategioiden laatimisessa ja innovaatio- ja kehittämistyössä. Kehityksen suunnan ymmärtäminen on perustavanlaatuinen edellytys pitkäjänteisen ja kestävän kasvun luomiselle.

Mahdollisuudet ja vaikutukset ovat suurimmat silloin, kun jo olemassa olevista yritysten järjestelmistä voi tehdä tehokkaampia tai kun elintärkeistä prosesseista saadaan aiempia kestävämpiä. Myös kokonaan uusia menestyviä liiketoimintamalleja nähdään.

”Megatrendit tuovat mahdollisuuksia, joiden ymmärtäminen ja joihin tarttuminen voi tuoda kovan luokan kasvua. Uusia tuotteita ja palveluita tarvitaan väistämättä. Niiden kehittäjillä ja varhaisilla hyödyntäjillä on etulyöntiasema”, Walker sanoo.

 

Katso FTRForum 2017 -tapahtuma »
Tutustu ohjelmaan »
Tutustu puhujiin »

FutureForum 16.–17.5. on teollisuuden ja teknologian alan tulevaisuutta visioiva bisnestapahtuma. Se tarjoaa asiantuntijoille ja päättäjille uusinta tietoa, näkökulmia sekä tilaisuuden keskustella ja verkostoitua. Kaksipäiväinen FutureForum järjestetään toukokuussa ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa.


Teollisuuden tulevaisuus: Harppaus teknologian hyödyntämiseen on tehtävä pian

21.4.2017

”Uudet teknologiat tarjoavat myös pienille ja keskisuurille teollisuusyrityksille jatkuvan kasvun lähteen, jos niitä vain osataan hyödyntää. Esimerkiksi teollinen internet, big datan hyödyntäminen ja robotisaatio ovat valtavia mahdollisuuksia”, toteaa LUT:n professori Timo Kärri.

Innovatiiviset pienet ja keskisuuret yritykset tärkeässä roolissa niin suomalaisen teollisuuden kuin koko yhteiskunnan tulevaisuudessa.

Kärri Timo
Timo Kärri

Timo Kärrin mukaan kaikenkokoisten teollisuuden parissa toimivien yritysten on tartuttava teknologisen kehityksen tarjoamaan tilaisuuteen ennemmin tai myöhemmin. Tulevaisuuden menestyjät omaksuvat sen etujoukoissa. Muutoksen paine tulee kasvavissa määrin yritysten ulkopuolelta ja siihen on pakko sopeutua.

”Yritysmaailmassa ajan hermolla pysyminen, tuotekehitys ja jatkuva uudistuminen on välttämätöntä. Ne edellyttävät ajanmukaisen teknologian käyttöönottoa”, Kärri toteaa.

Olivia Price-Walker
Olivia Price-Walker

Kyse on jo käynnissä olevasta muutoksesta, jota kutsutaan teollisuuden neljänneksi vallankumoukseksi, Industry 4.0:ksi. Megatrendien ja innovaatioiden asiantuntija Olivia Walker uskoo, että se tulee mullistamaan tuotantoa ja työtä sekä mahdollistamaan uudenlaista tehokkuutta ja kestävyyttä teollisuudessa. Walker ja Kärri esiintyvät 16.–17.5. Lappeenrannassa pidettävässä FutureForumissa, jossa puheenvuoronsa pitävät 30 teollisuuden ja teknologian alojen sekä tulevaisuuden asiantuntijaa.

 

Alihankkija, ole verkoston vahva lenkki

Teollisuuden neljännen vallankumouksen näkyvimmät ajajat ovat suuryrityksiä, joissa nähdään ja aktiivisesti toteutetaan teknologian hyödyntämisen mahdollisuudet. Ainoakaan suuryritys ei toimi yksin. Taustalla on aina laaja alihankkija- ja palveluverkosto, monialainen ja usein globaali yritysten ekosysteemi. Toimivassa yritysekosysteemissä koko verkosto on aktiivisesti kehittämässä uutta ja käyttää parhaita mahdollisia teknologioita.

”Pienten ja keskisuurten palveluntarjoajien merkitys uuden teknologian kehityksen ja käyttöönoton edistämisessä on keskeinen. Mietitään vaikkapa nosturia: tulevaisuudessa älykkyys on vielä nykyistä selvemmin sen jokaisen komponentin ominaisuus. Näitä komponentteja ja niiden kokoonpanoja tehdään alihankkijayrityksissä. IT-palvelut ja ohjelmistokehittäjät ovat olennainen osa yritysten ekosysteemiä”, Kärri kertoo.

Moni suomalainen yritys on jo muutoksen etulinjassa, esimerkkeinä Kone, Konecranes ja Ponsse. Niiden oma henkilöstö ja asiakkaat operoivat, valvovat ja ohjaavat laitekantaa reaaliaikaiseen dataan perustuen etäyhteyksin. Yrityksen avainhenkilöt eri tasoilla keräävät ja käyttävät tietoa olennaisista asioista aktiivisesti. Tällä tiedolla on tärkeä rooli päätöksenteossa. Tuotekehitys on proaktiivista ja uutta luovaa.

”Asiakkaat ja markkinat vaativat moderneja tuotteita ja aktiivista tuotekehitystä. Yritykset, jotka pyrkivät johtoasemaan, ovat teknologian hyödyntämisessä ajoissa liikkeellä. Kyse on tietoisesta kehittämisestä, joka näkyy niin strategian kuin käytännön tasoilla. Lisäksi impulsseja ja kehitysmahdollisuuksia etsitään aktiivisesti tutkimus- ja kehittämistoiminnoissa”, Kärri kertoo.

 

Erikoistuminen on viisautta

Tietyn erityisalueen huipputasolla hallitsevat yritykset ovat vahvoilla. Mullistavat keksinnöt nousevat pienemmissäkin yrityksissä kehittämisestä. Niiden taustalla on useimmiten tiivistä yhteistyötä eri osaamisalueiden huippujen kesken.

”Pienten yritysten rooli voi olla yritysten ekosysteemissä hyvinkin keskeinen, jos tuote tai palvelu on sellainen mitä isommilla ei itsellään ole. Käänteentekevä patentti tai teknologia tekee pienestäkin yrityksestä erittäin halutun suurten teollisuusyritysten silmissä”, Kärri sanoo.

Menestyvien pienten ja keskisuurten teollisuuden ja teknologia-alan yritysten menestyksen taustalla on lähes poikkeuksetta vahvaa erikoistumista, verkostoitumista ja osaamisen kehittämistä.

”Erikoistuminen on viisautta etenkin silloin, kun resurssit ovat rajalliset. Menestyjät tekevät huippulaatua huippulaadukkaasti. Keskittyminen omaan ydinosaamiseen kannattaa”.

 

Teknologian vallankumous näkyy laajasti

“Suomalaisessa teollisuudessa, yhteiskunnassa ja oppilaitoksissa on korkea taso ja osaamispohja. Ne mahdollistavat meille hyvän asetelman lähteä mukaan teollisuuden neljänteen vallankumoukseen. Muutoksen toteutus on kuitenkin kiinni yrityksistä itsestään”.

Kärri arvioi, että muutoksen nopeus yllättää ainakin osan toimijoista. Hän muistuttaa, että 1990-luvun lopulla käynnistynyt globalisaation ilmentymä, ns. Kiina-ilmiö, näytti voimansa ja vei ison joukon suomalaisiakin yrityksiä Aasiaan muutamassa vuodessa. Tutkijat osasivat tuolloin ennustaa muutoksen, mutta arvioivat sen kestävän 10–20 vuotta. Nyt yrityksiä kannustetaan toimimaan mahdollisimman pian.

”Teollisuuden neljäs vallankumous tuo meille niin teollisuuden automatisoituja tuotantoympäristöjä, ihmisten ja koneiden uudenlaista yhteistoimintaa kuin muutoksia jokaisen arkeen”, Kärri kuvailee.

Nyt meneillään oleva muutos on jatkoa sille kehitykselle, joka toi tietokoneet työpöydille ja internetin tietovarannot lähes kaikkien ulottuville. Se saattaa vastata vaikutuksiltaan massatuotannon kehittymistä.
”Teknologian hyödyntäminen vaikuttaa väistämättä ihmisten työnkuviin, kun koneiden rooli ja osuus työstä kasvaa. Ihmisen tekemä fyysinen työ kaventuu ja yhä useampi työnkuva liittyy järjestelmiin, systeemeihin ja tuotekehitykseen. Murros on suuri koko yhteiskunnan mittakaavassa. Se on mielenkiintoinen ja osin pelottavakin asia”, Kärri pohtii.

 

Tahtotila, realismi ja teot vievät tulevaan

Teollisuuden neljännen vallankumouksen etulinjassa oleminen tuo yrityksille menestystä, kilpailukykyä ja kannattavuutta. Yhteiskunnalle se tuo työpaikkoja.

”Kauhuskenaariossa jäämme muiden jalkoihin, teollisuuden kannattavuus rapautuu entisestään ja innovaatioiden mahdollisuudet heikkenevät. Osaamiskato ja työttömyys pahentavat kierrettä. Todettakoon, että tästä skenaariosta ei ole merkkejä ja että Suomen valtio ja teollisuus pyrkivät kaikin keinoin kääntämään kehitystä suotuisaan suuntaan”, Kärri toteaa.

Hän kiteyttää pienille ja keskisuurille yrityksille neljän kohdan IoT-suunnitelman, jolla tähdätä tulevaisuuteen:
1) Lähtekää liikkeelle
2) Tunnistakaa omat vahvuutenne
3) Erikoistukaa rohkeasti
4) Hakekaa oma paikkanne yritysten ekosysteemissä.

”Voimme muuttaa vain itseämme. Muutokseen tarvitaan vahva tahtotila ja toisaalta realismia oman yrityksen kypsyysasteen arvioinnissa. Mitä toimia kilpailukyvyn kehittämiseen konkreettisesti tarvitaan? Yritys, ja myös yritysekosysteemi, on ihmisten ja koneiden muodostama kokonaisuus. Kuinka ne toimivat oman yrityksen kohdalla tulevaisuudessa”, Kärri kysyy.

Timo Kärri on Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori. Työssään hän tekee kansainvälisesti vaikuttavaa tiedettä, opettaa tulevia diplomi-insinöörejä ja kandidaatteja sekä palvelee yrityksiä niiden kehittämisessä.

Olivia Walker työskentelee Frost & Sullivan -yrityskonsulteissa. Hänen asiakkaitaan ovat mm. Toyota, IBM ja Bosch. Teollisuuden ja teknologian uudessa tapahtumassa, FutureForumissa, kuullaan Walkerin tulevaa luotaava esitys tiistaina 16. toukokuuta.

 

FutureForum on teollisuuden ja teknologian alan tulevaisuutta visioiva bisnestapahtuma, jossa kuullaan kotimaisia ja kansainvälisiä tulevaisuuden visionäärejä ja tekijöitä. Yksi pääpuhujista on megatrendien ja innovaatioiden asiantuntija Olivia Walker. Hän toimii Frost & Sullivan -yrityskonsulttina, asiakkainaan mm. Toyota, IBM ja Bosch.
Kaksipäiväinen FutureForum järjestetään 16.–17.5. ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa. Tapahtuman teemoina ovat muun muassa IoT ja Big Data teollisuudessa, kiertotalous, digitalisaatio metsäteollisuudessa, teknologian vienti, tulevaisuuden teknologia sekä tulevaisuuden megatrendit.

Katso FTRForum 2017 -tapahtuma »
Tutustu ohjelmaan »
Tutustu puhujiin »


FutureForum 2017: Älyteknologia on osa kaikenkokoisten yritysten tulevaisuutta

24.4.2017

Tulevaisuuden teollisuudessa arkea ovat automatisoidut tuotantoympäristöt ja tiivis yhteistoiminta ihmisen ja koneiden välillä. Reaaliaikaisen tiedon ja tekoälyn hyödyntäminen ovat perusasioita. Teollisuuden neljäs vallankumous on suuri muutos, joka on tehtävä aktiivisesti ja pian.

 

Olivia Walker
Olivia Walker

”Teollisuuden neljäs vallankumous, Industry 4.0, perustuu älyteknologian megatrendiin. Big data, tekoäly ja muut mullistavat teknologiat yhdistävät virtuaalisen ja fyysisen tuotannon. Vallankumous mahdollistaa uudenlaista tehokkuutta ja kestävyyttä teollisuudessa”, kertoo Megatrendien ja innovaatioiden asiantuntija Olivia Walker.

Tulevaisuuden menestyjät omaksuvat tulevaisuuden teknologiat etujoukoissa. Innovatiivisilla pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on merkittävä rooli suomalaisen teollisuuden viemisessä seuraavalle tasolle.

Kärri Timo
Timo Kärri

”Pienten ja keskisuurten yritysten merkitys uuden teknologian kehityksen ja käyttöönoton edistämisessä on keskeinen. Suurtenkin yritysten kohdalla osaaminen ja menestys rakentuu laajassa yritysten ekosysteemissä”, toteaa Timo Kärri.

Hän painottaa, että ajanmukaisen teknologian käyttöönotossa kyse on tietoisesta kehittämisestä, joka näkyy niin strategian kuin käytännön tasoilla. Impulsseja siihen etsitään aktiivisesti tutkimus- ja kehittämistoiminnoissa.

Walker ja Kärri esiintyvät 16.–17.5. Lappeenrannassa pidettävässä FutureForumissa, jossa puheenvuoronsa pitävät 30 teollisuuden ja teknologian alojen sekä tulevaisuuden asiantuntijaa.

 

Yritykset rakentavat lisäarvoa ja tietoturvaa monissa paikoissa

Tietoturva on yksi avainkysymyksistä, kun älylaitteet, robotisaatio, automaatio ja datan hyödyntäminen tulevat yhä vahvemmin osaksi yritysten arkea. Liiketoiminta tulee riippuvaiseksi ykkösistä ja nollista, lukuisista toisiinsa yhteydessä olevista ohjelmistoista. Yritysten verkostoissa ja ekosysteemeissä lisäarvon ohella myös tietoturva rakentuu monissa paikoissa.

Miikka Salonen
Miikka Salonen

”Yritysten tietoturvalla on kaksi puolta: kuinka yritys voi suojata omaa toimintaansa ja kuinka tietoturvallisia sen valmistamat tuotteet ja palvelut ovat. Käytännössä tietoturva on suunnittelua, oppimista, tekoja ja vastuun kantamista”, kiteyttää Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Miikka Salonen. Hän on yksi FutureForumin puhujista.

Tietoturvasta huolehtiminen on kilpailutekijä, joka suojaa mahdollisilta hyökkäyksiltä ja huonon tietoturvan maineriskeltä. Vaatimuksia tietoturvaa kohtaan tulee kasvavissa määrin asiakkailta, kumppaneilta ja valvovilta tahoilta.

”Tietoturva haastaa, mutta ei ole ylivoimaista. Olennaista on tasapainottaa toimenpiteet oman yrityksen riskiin. Mitä kriittisempi jokin toiminto on yritykselle, sitä paremmin tietoturva tulisi ottaa huomioon. Jos omassa tuotteessa on älyä mukana, tulee huolehtia myös tuotteen tietoturvasta. Tähän liittyy esimerkiksi vastuu päivityksistä”, Salonen toteaa.

Kun älykäs tuote tehdään yhteistyössä, tietoturvaosaamista tulee olla riittävästi kaikkien osapuolten käytettävissä. Tiedon käytön ja jakamisen pelisäännöt ovat tarpeen. Vielä sääntöjä tärkeämpää on keskustelu ja kokemusten jakaminen.

”Ihmisten välinen luottamus on edellytys osaamisen kehittämiselle myös tietoturva-asioissa. Ja vain sen kautta voidaan saada uutta osaamista organisaatioihin”, Salonen toteaa.
Lisätietoja:

Juha Nyholm
Expomark Oy
juha.nyholm@expomark.fi
p. 050 585 4727

Timo Kärri
LUT
timo.karri@lut.fi
p. 050 3223 320

Miikka Salonen
Viestintävirasto
miikka.salonen@ficora.fi
p. 029 5390 665

www.ftrforum.fi

Akkreditoituminen FutureForumiin:
Media on tervetullut tapahtumaan. Akkreditoituminen tapahtuman nettisivujen kautta, ennen tapahtumaa: www.ftrforum.fi/media

 

FutureForum 16.–17.5. on teollisuuden ja teknologian alan tulevaisuutta visioiva teollisuuden bisnestapahtuma. Se tarjoaa asiantuntijoille ja päättäjille uusinta tietoa, näkökulmia sekä tilaisuuden keskustella ja verkostoitua. Kaksipäiväinen FutureForum järjestetään toukokuussa ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa.

Katso FTRForum 2017 -tapahtuma »
Tutustu ohjelmaan »
Tutustu puhujiin »


 

Tiedote FTRForum 16.–17.5.2017

”Disruptiota ei voi estää, sitä pitää hyödyntää”

Teollisuuden neljäs vallankumous mullistaa kaikki toimialat, joten yritysten kokoon katsomatta pitää tietää, mitä ne tekevät vuonna 2025 tai 2030, tulevaisuuskysymyksiin erikoistunut konsultti Olivia Price-Walker sanoo. Hänen avainviestinsä niin yrityksille kuin niiden toimintaympäristöstä päättäville on: Teknologian kehitystä ja disruptiota – epäjatkuvuutta – ei voi estää, vaan murrosta pitää hyödyntää.

Teollisuuden FutureForum –tapahtumassa Lappeenrannassa puhunut Price-Walker painottaa, ettei ole tulevaisuudentutkija vaan puhuu jo tiedossa olevien tosiseikkojen pohjalta. Kaupungistumiseen ja 5G-verkkojen mahdollistamaan digitaaliseen hyperverkottumiseen liittyvät kehityskulut tulevat toteutumaan seuraavan vuosikymmenen aikana joka tapauksessa, vaikka kaikkea – esimerkiksi politiikan tapahtumia – ei voikaan ennalta tietää.

– Muutoksen nopeus riippuu myös poliittisesta sääntelystä. Teknologian voi olla hankala hyödyntää esimerkiksi kovin protektionistisessa, kansallisia etuja korostavassa ympäristössä. Kaikissa yrityksissä pitää varautua vaihtoehtoisiin kehityskulkuihin, Price-Walker toteaa.

Joka tapauksessa vuosikymmenen kuluessa näemme kuljettamattomat ajoneuvot, avaruusmatkailun läpimurron ja ihmistä suorituskykyisemmän tekoälyn monet sovellukset. Kehitystä johtavat suuryritykset, joilla riittää rahkeita esimerkiksi omiin satelliitteihin ja niiden mahdollistamiin maailmanlaajuisiin hankkeisiin.

– Uudet pienetkin yritykset voivat päästä markkinoille tekemällä yhteistyötä sopivien kumppaneiden kanssa. Kaiken kokoisilta yrityksiltä odotetaan erityistä ketteryyttä, jotta uudet mahdollisuudet eivät mene niiltä ohi, Price-Walker kannustaa.

Olivia Price-Walker– Kaiken kokoisilta yrityksiltä odotetaan erityistä ketteryyttä, jotta teknologian kehityksen tuomat uudet mahdollisuudet eivät mene niiltä ohi, autoteollisuuden tulevaisuuteen erikoistunut brittikonsultti Olivia Price-Walker kannusti teollisuuden FutureForumissa Lappeenrannassa. Kuva: Heikki Jokinen

.

Kehitys etenee kuluttajavetoisesti

Professori ja sijoittaja Anssi Vanjoki perää suomalaisyrityksiltä uutta kokeilukulttuuria, jatkuvia pieniä liikkeitä ja uuden suunnan hakemista. Vanjoen mukaan on yritysjohdon vastuulla hakea aktiivisesti uutta suuntaa.

– Teknologian muutos on niin vahva, että kaikki alat joutuvat pohtimaan uudistumisen välttämättömyyttä. Epäonnistumisiakin tulee ja riskejä pitää hallita. Pitää kokeilla oikein ja tehdä nopeita pieniä testejä ja toimenpiteitä sen sijaan, että perinteiseen suomalaiseen tapaan on valtava määrä suunnitelmia, Vanjoki jatkaa.

Muutoksen tiellä on aina esteitä, kuten monien avainalojen konservatiivisuus tai yhteiskunnallisten hallintorakenteiden liiallinen ohjaus. Vanjoen mukaan kehitystä ajaa kuitenkin teknologian kehityksen lisäksi kuluttajien kasvanut vaikutusvalta.

– Julkisella puolella pitää mennä kansalainen edellä ja yrityksissä asiakkaiden ja kuluttajien halu edellä, Vanjoki sanoo.

Digitalisaation mahdollisuuksia kiertotaloudessa käsitellyt Mikko J. Salminen innovointiyritys Spinversestä kannusti yrityksiä kokeilemaan mahdollisuuksiaan anturoimalla prosesseja, analysoimalla antureiden välittämää mittaustietoa ja hyödyntämällä sitä esimerkiksi kunnossapidon toimien ajoittamiseen entistä tarkemmin.

– Anturit ovat entistä pienempiä, tehokkaampia ja edullisempia, ja tietojärjestelmien standardoidut rajapinnat mahdollistavat järjestelmien yhdistämisen. Tuotantolaitoksen voi nyt digitalisoida muutamalla anturilla yhdistämällä ne pilveen, eikä tarvitse investoida edes serveriin, Salminen muistuttaa.

Kaksipäiväinen FutureForum järjestetään 16.–17.5. ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa. Tapahtuman teemoina ovat muun muassa tulevaisuuden megatrendit, IoT ja Big Data teollisuudessa, kiertotalouden digitalisaatio ja metsäteollisuuden uudistuminen. Kaikkiaan lavalle nousee 30 asiantuntijaa. 

Tapahtuma ohjelma ja puhujat tapahtuman verkkosivuilla.

Tapahtuman teemoihin voit tutustua FTRForumin mediasivulla ja blogissa.

Lisätietoja tapahtumasta:
Juha Nyholm, tuoteryhmäpäällikkö, Expomark Oy, p. 050 585 4727, juha.nyholm@expomark.fi

Median palvelut:
Taina Hiekkataipale, markkinointipäällikkö, Expomark Oy, p. 040 550 5950, taina.hiekkataipale@expomark.fi